Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdekességek

 Trabant  900

 


Az utolsó, csak rajzon létező prototípust a rendszerváltás / újraegyesítés sajnos a sárba döngölte. A Daihatsu turbós, benzines motorjával építendő, meglehetősen csúnyácska autó a rajzasztalról sosem került le, de jól mutatja, merre kereste a kiutat a zwickaui gyár legénysége.
 

 

 Trabant 610


Még ebben az évben a két NDK gyár új lehetőséget kapott, most a Skoda mellőzésével kívánták elkészíteni a KGST-autó terveit, bár az általa szállított 1100 ccm-es (és a már tervezés alatt álló 1300-as) motorokra továbbra is számítottak. A célkitűzés egy olyan autó előállítása volt, mely elöl McPherson rugóstagokkal, hátul merev tengellyel és csavarrugókkal, valamint kétkörös fékrendszerrel és váltóáramú generátorral rendelkezik. A háromajtós karosszériát Zwickauban, a négyajtósat Eisenachban gyártották volna.

 


A nyújtott tengelytávú, a 601-nél 115 kg-mal nehezebb autó tesztjei sokat ígérően alakultak, de 1974-ben ismét behúzták a kéziféket. A döntés Zwickau számára eleinte kedvezőnek tűnt, hiszen csak a Wartburgnál folyó fejlesztéseit állították le, és a teljes kapacitást a Trabant-utódra koncentrálták. Így még évekig dolgozhattak, ráadásul az eddigiektől eltérően nem hajtotta őket az elképzelhetetleül szoros határidő sem.Az évek alatt nagyjából 20db komplett, működő prototípussal álltak elő, különböző variációkban. Ezen a képen is egy P610 variáns látható, valószínűleg ilyet kaphatott lencsecsevégre a szemfüles Autó-Motor olvasó 1976-ban.

 


A hosszú távú tervek 1982-re táblázták be az utód, a P610C gyártását. Ehhez képest jóval a célba érés előtt, 1979-ben ezt a projektet is befagyasztották - a Politikai Bizottság elvetette mindkét márka utódmodelljének bevezetését legalább 1985-ig. Ezzel a P610 projekt lezárult.

 Trabant 760

 


A történelem legrondább Trabantja címet valószínűleg ennek az autónak adományozhatnánk - a többivel ellentétben valahogy nem bánom, hogy nem lett széria. Engem valahogy az Unitra rádiósmagnók formavilágára emlékeztet - nem szép, de legalább csúnya.


A 760-as a 603-as fejlesztésénél szerzett tapasztalatokat kamatoztatta volna egy közös csehszlovák-német KGST-autó gyártásánál. A projekt résztvevői Mlada Boleslavban, Eisenachban és Zwickauban közös alvázon, azonos motorral (a ?koda által kifejlesztett 1100 ccm-es, 50LE-s, négyütemű) különböző karosszériaváltozatokat gyártottak volna.


A Trabant logo alatt háromajtós, ferdehátú, kombilimuzin szerű karosszéria készült volna (ebből négy darab el is készült), a Wartburg név négyajtós limuzint takart volna, a Skoda pedig a Giugiaro által tervezett karosszériába bújtatta volna a közös technikát (utóbbiak együttműködése nem volt újkeletű, már aSkoda 720 is közös munka volt)


A Wartburg limuzinja

Ugyanez Skodában, Giugiaro bódéval


A tervek szerint az autók négy független felfüggesztést, tárcsaféket kaptak volna, vadonatúj futóművet, váltót, kormányművet terveztek alájuk. A sikeres tesztek után a két NDK gyár már csak a nullszéria beindításának jóváhagyását várták, ám a NSZEP Központi Bizottsága 1973 április 3-án "A projekt még nem érett a döntésre" felkiáltással gyakorlatilag süllyesztőbe helyezte a tervet.
Mindkét oldalon csalódással fogadták a bejelentést, ismét rengeteg munka, idő és pénz veszett kárba. A ?koda persze nem hagyta ennyiben, a fenti képen látható 760-as karosszériát használták fel az 1975-ben megjelenő 
S105-120 alapjaként.